Agronomics logo Affärsinformation för lantbruksföretagare
Du är inte inloggad.
Vad skriver vi om?
AGRONOMICS EFTERSNACK ETANOL EUROPA EXPORT/IMPORT FJÄDERFÄ FODER GRISAR KINA KONFERENS KYCKLING LIVSMEDEL MARKNAD MJÖLKPULVER NYTT PÅ AGRONOMICS NÖTKÖTT SOJA SPANNMÅL STATISTIK SUPPLY/DEMAND SVERIGE/FINLAND VETE
Mina råvaror Mina råvaror
Valutor

Kurs i terminshandel

Skip Navigation Links.
1. Inledning

Välkommen till ett kursmaterial från Agronomics. Vi är specialiserade på prisrörelserna i jordbrukets råvarumarknader så kursen är skriven med utgångspunkt från att du är lantbrukare och har eller kommer att ha spannmål (och/eller raps) till försäljning som du fortfarande inte vet hur mycket du kommer att få betalt för.

Vi föreslår att du skriver ut kursmaterialet genom att klicka på länken nedan. Läs det och kom sedan tillbaka till datorn. I materialet finns länkar till kontinuerligt uppdaterad prisinformation som inte kan komma med i utskriften men kursen består av så pass mycket text att det blir trevligare att läsa den någon annanstans än framför datorn. Kom sedan tillbaka och praktisera din nyvunna kunskap genom att även plocka fram länkarna.

Använder du materialet på skärmen kan du alltid klicka på plustecknet på innehållsknappen ovan för att få fram innehållsförteckningen och därmed navigera mellan kapitlen, klicka på minustecknet så försvinner den. Vi föreslår dock att du läser materialet i den ordning det är publicerat.

Har du några frågor hoppas vi att du hör av dig, maila oss gärna HÄR.
 


Ånä, försök inte!

Har du invändningar mot det här materialet har jag antagligen hört dem förut. Tar mig därför friheten att genast bemöta några av de vanligaste:

Det är ingen idé, jag kan ändå inte påverka
Du kan inte påverka priset vid ett enskilt tillfälle men det finn ingen som kan tvinga dig att sälja vid ett specifikt enskilt tillfälle. Råvarupriset rör sig kontinuerligt så genom att arbeta med tidsaspekten kan du påverka din egen lönsamhet.

Det är ingen idé, förbaskade "Lantmännen, SvFoder etc" hänger ju ändå aldrig med
Visste du att om man jämför Lantmännens spotpris för kvarnvete med det tyska handelsledets pris för samma råvara levererad till Hamburg så får man fram följande: I januari -06 låg Lantmännens spotpris 59:-/ton under Hamburg, samma vecka ett år tidigare låg Lantmännen 120:-/ton under och året innan, dvs -04, låg Lantmännen 271:- under. Det svenska handelsledet är uppenbarligen på väg åt rätt håll. Ta reda på fakta så att du vet om det är marknaden eller din motpart i affären du eventuellt ska vara missnöjd med.

Det är ingen idé, jag kan ändå inte lagra
Det är mycket möjligt men det finns ändå ingen som kan tvinga dig att sälja direkt vid skörd. Att leverera är inte detsamma som att sälja. Din spannmål/raps kan du sälja långt innan du skördat den.

Här finns materialet i utskriftsvänligt skick.
Det är sparat som en pdf-fil. Har du ingen pdf-läsare så kan du ladda hem en sådan genom att klicka på bilden till höger.

För att läsa resterande del av materialet eller skriva ut kursmaterialet måste du antingen logga in eller fylla i dina uppgifter nedan så att vi kan skicka materialet till dig per e-post inom 2 arbetsdagar.


Namn:
E-post:
Telefonnummer:
Agronomics Scandinavia AB, Skogshemsvägen 1, 181 90 Lidingö

© Utformningen av, och innehållet i, denna tjänst skyddas enligt upphovsrättslagen(SFS 1960:729)
Informationen är konfidentiell och skyddas enligt företagshemlighetslagen (SFS 1990:409)