Agronomics logo Affärsinformation för lantbruksföretagare
Du är inte inloggad.
Vad skriver vi om?
AGRONOMICS EFTERSNACK ETANOL EUROPA EXPORT/IMPORT FJÄDERFÄ FODER GRISAR KINA KONFERENS KYCKLING LIVSMEDEL MARKNAD MJÖLKPULVER NYTT PÅ AGRONOMICS NÖTKÖTT SOJA SPANNMÅL STATISTIK SUPPLY/DEMAND SVERIGE/FINLAND VETE
Mina råvaror Mina råvaror
Valutor

Årets Eftersnack 2007

2007-12-31
Hurra! Förra året skrev jag ” Efterfrågan på det jordbruket kan producera ökar. Vi konsumerar mer än ni producerar. Vi är på väg in i en marknad som ingen av oss tidigare upplevt – En marknad där priset är efterfråge- inte utbudsstyrt.” Fast dimensionen, fördubblade spannmålspriser, blev större än jag nog hade tänkt mig. Förra året skrev jag att vi skulle få en marknad som tvingade oss alla att tänka nytt. Men jag hade nog ändå inte räknat med att prisförändringarna i jordbrukets råvarumarknader för första gången, direkt och på allvar, skulle slå igenom hela vägen ut i konsumentledet och vända upp och ner på hur man köper/säljer produkter baserade på dessa råvaror i livsmedelsledet.
 
2007 blev det år marknadskrafterna ”höll ihop” genom hela värdekedjan. Och de råvaruindex som Agronomics ombetts lansera under året innebär att vi får vara med i etableringen av dessa nya sätt att handla spannmålsbaserade produkter. Det överstiger faktiskt till och med mina vildaste drömmar om vad Agronomics skulle kunna bli.
 
Trots att jag var så säker på att marknadskrafterna skulle öka i betydelse togs även vi ”på sängen”. Under den här hösten har vi inte, som tidigare, levererat två till tre föreläsningar per månad utan två till tre per vecka. Och jag beklagar alla de platser ni bett oss komma till som vi därmed inte hann med. För att inte tala om några av de offerter ni bett mig om som jag fortfarande inte levererat. Jag trodde åren med Agronomics gjort mig till expert på anpassning men den här gången hann jag inte med. Det råder vi bot på nu och det är en omorganisation som jag längtat efter i fem års tid. Den kommer att resultera i att alla på Agronomics tillåts lägga större del av sin tid på just det som de är bra på. Vi ska ytterligare ett steg bort från småföretagandets dilemma, att man även utför arbetsuppgifter som egentligen inte ligger för en därför att företaget är för litet för att ha tillgång till alla resurser. Allt kommer att finnas på plats i slutet av januari och jag längtar efter att få presentera resultatet!
 
Omorganisationen är en förutsättning för att vi ska kunna utvecklas vidare, inte bara fortsätta att leverera det vi gör idag. Aldrig tidigare har det varit så viktigt att välja. Välja väg! Äntligen är det inte bara vi som försöker övertyga er om vikten att följa marknaden. Just nu är ni många som drar i oss och givetvis drar ni alla åt olika håll. Vilken prisinformation ska vi bygga ut med först, de amerikanska etanolpriserna eller de sydeuropeiska durumvetepriserna? Bioenergipriser publicerade som oljeekvivalenter eller mer nytta för er som jobbar med foderoptimering? Vår information bättre anpassad till våra finska kunder levererad via Agronomics eller via någon annan?
 
Ingen av oss har obegränsat med tid eller resurser. I kväll kommer miljoner svenskar att lova sig själva att bli bättre på något som de uppfattar sig som dåliga på. Jag är övertygad om att tid man investerar i något man redan är bra på ger större effekt. Så ska mitt och Agronomics 2008 bli. Vi ska fortsätta att bygga på det förflutna som förändrar nuet för att bidra till förbättring.
 
Hade jag tillgång till en kristallkula skulle jag inte ödsla den på att få reda på vilken av ovanstående vägar vi väljer. Det skulle däremot vara helt oemotståndligt att använda den till att ta reda på var International Grain Councils först prognos för 2008 års världsskörd av spannmål kommer att hamna, den publiceras först i slutet av april 2008. Den första prognosen för 2007s skörd hamnade på 105 miljoner ton mer än föregående års skörd, trots det har priserna fördubblats under året. Jag och mina kolleger önskar dig ett fantastiskt Gott Nytt År. Spännande behöver vi inte önska dig. För det vet vi redan att det blir.
 
Agronomics / Katarina Gillblad
Relaterade artiklar: AGRONOMICS | EFTERSNACK
Agronomics Scandinavia AB, Skogshemsvägen 1, 181 90 Lidingö

© Utformningen av, och innehållet i, denna tjänst skyddas enligt upphovsrättslagen(SFS 1960:729)
Informationen är konfidentiell och skyddas enligt företagshemlighetslagen (SFS 1990:409)