Agronomics logo Affärsinformation för lantbruksföretagare
Du är inte inloggad.
Vad skriver vi om?
AGRONOMICS EFTERSNACK ETANOL EUROPA EXPORT/IMPORT FJÄDERFÄ FODER GRISAR KINA KONFERENS KYCKLING LIVSMEDEL MARKNAD MJÖLKPULVER NYTT PÅ AGRONOMICS NÖTKÖTT SOJA SPANNMÅL STATISTIK SUPPLY/DEMAND SVERIGE/FINLAND VETE
Mina råvaror Mina råvaror
Valutor

Årets Eftersnack 2006

2006-12-31
Jag har precis läst mitt Eftersnack från förra året och ser att jag lovade mig själv att bli bättre på att fira de små segrarna. Tänk att det ska vara så svårt att komma ihåg något så enkelt! Det har inte saknats tillfällen men av någon idiotisk anledning nickar man lite glatt mot varandra på kontoret, säger ”det var ju kul det här” och så rusar man vidare med något annat som inte riktigt är klart.
 
Den 16e november står det ”Sista priset in i databasen” i min kalender. Det firade vi faktiskt. Fast det var ingen liten seger, för mig var den monumental! I vår affärsplan har det alltid stått att allt arbete på Agronomics måste kunna utföras var någonstans som helst ifrån. Och så blev det. Efter sex år…. Innan dess kunde vi sköta kundärenden och publicera artiklar var vi än var – bara man kunde koppla upp sig mot Internet. Men… för att uppdatera råvarupriserna var vi mer eller mindre knutna till kontoret. Jag skrev ett Eftersnack om varför det var så viktigt. Och fick den mest fantastiska responsen. Mail från två olika kunder, svenska lantbrukare, med bilder på vackra hus i skuggan av palmer på fantastiska sandstränder, och texten ”Katarina & Co, här har vi också Internet. Välkomna”. Det är inte bara det att bra idéer sällan kläcks medan man sitter på kontoret. Prisdatabasen är en förutsättning för att kunna erbjuda er mer nytta av de priser vi publicerar. Vi har massor av planer för nya små segrar som jag tänker bli bättre på att fira.
 
Varför firade vi inte den 22 september? Då publicerade vi ”Äntligen på Agronomics”, en seger minst lika stor som ovanstående. En riktigt gammal dröm gick i uppfyllelse, vi skrev; ”Att Lantmännen infört terminsprissättning på spannmål, och nu låter även Agronomics publicera dessa priser dagligen, är det största som hänt det affärsmässiga lantbruket sedan vi gick med i EU! Dessa priser är ett länge efterlängtat sätt att hantera prisrisken i svensk spannmål. Om det var länge sedan du gav Lantmännen lite beröm så är det dags att göra det nu.” Kanske kände vi på något lustigt sätt på oss vad responsen skulle bli, den hör till årets absoluta bottennapp. Dränkta i mail med innehåll typ, ”oerhört oseriöst att berömma Lantmännen.” Att ni orkar! Detta eviga missnöje med Lantmännen som grundar sig på att medlemmarna envisas med att ge sin förening exakt samma uppdrag som de hade när Sverige hade råvarupriser som sattes av staten och en marknad som skyddades mot konkurrens av tullar. Att idag leverera något som medlemmarna blir nöjda med baserat på det uppdraget är tekniskt omöjligt. Bara medlemmarna kan förändra uppdraget. Jag ger inte upp hoppet om att ni en dag bestämmer er för att det är enklare att öka lönsamheten i dagens marknad om ni slutar klämma in den i gårdagens struktur. Ett dilemma är att majoriteten av era kolleger inte har kunskapen om hur dagens marknader fungerar. Lös det så bjuder jag på bubblet!
 
Vi borde ha firat den 3 oktober första gången jag anlitades som moderator, inte talare, på en konferens. Tack HushållningsSällskapet! Vi borde ha firat den 18 december då vår webserver flyttade ”hemifrån”. Innan dess hamnade ni i vår skrubb i silon i Frihamnen varje gång ni besökte vår websida. Numera hamnar ni i Växjö hos ett gäng grabbar som gullar med databurkar och gör backuper hela dagarna. Så vi får ro att koncentrera oss på innehållet.
 
Äntligen är vi rustade som vi hade tänkt oss från början. Nu kan vi koncentrera oss på det som är roligast – Att bygga vidare på innehållet. Kanske tog det sådan tid att ta sig hit därför att marknaden aldrig tidigare gjort det så roligt att ha just de förutsättningarna. Efterfrågan på det jordbruket kan producera ökar. Vi konsumerar mer än ni producerar. Vi på väg in i en marknad som ingen av oss tidigare upplevt – En marknad där priset är efterfråge- inte utbudsstyrt. Där förändringar på drivmedel får större inverkan på råvarupriserna än förändringarna på livsmedel skapar. Två marknader som inte haft något med varandra att göra måste framöver kunna gå hand i hand.
 
Jag har roligt så länge jag får lära nytt (om i stort sett vad som helst utom databurkar och sport). Med Agronomics som plattform finns världens bästa förutsättningar! Som grädde på moset får jag umgås med andra som vill lära nytt. 2007 - Mitt stora tack till världens råvarumarknader. Tack vare er kommer man detta år vare sig kunna arbeta på eller vara kund hos Agronomics utan att hela tiden lära sig något nytt.

Jag och mina kolleger önskar dig ett fantastiskt Gott Nytt År.

Agronomics/Katarina Gillblad
Relaterade artiklar: AGRONOMICS | EFTERSNACK
Agronomics Scandinavia AB, Skogshemsvägen 1, 181 90 Lidingö

© Utformningen av, och innehållet i, denna tjänst skyddas enligt upphovsrättslagen(SFS 1960:729)
Informationen är konfidentiell och skyddas enligt företagshemlighetslagen (SFS 1990:409)