Agronomics logo Affärsinformation för lantbruksföretagare
Du är inte inloggad.
Vad skriver vi om?
AGRONOMICS EFTERSNACK ETANOL EUROPA EXPORT/IMPORT FJÄDERFÄ FODER GRISAR KINA KONFERENS KYCKLING LIVSMEDEL MARKNAD MJÖLKPULVER NYTT PÅ AGRONOMICS NÖTKÖTT SOJA SPANNMÅL STATISTIK SUPPLY/DEMAND SVERIGE/FINLAND VETE
Mina råvaror Mina råvaror
Valutor

Årets Eftersnack 2020 & 2019

2020-12-31
2020: Vilken himla tur! Att jag vid den här tiden för ett år sedan önskade er ett Gott Nytt Decennium, inte ett Gott Nytt År… Puuhhh…..

Så himla stolt!! Jag har använt mellandagarna till att lyssna ikapp Sommarpratare. Och blir påmind om att jag faktiskt anlitade Ola Wong som talare till Agronomics sista konferens.

”I grunden finns det bara en sak som är viktig – Och det är mat”, det fick han lära sig av sin kinesiske farfar. Vill du också höra ett modigt Sommarprat, höra honom säga det, så finns det här, vill du läsa om konferensen så finns den här. Kanske ska vi hjälpas åt att tipsa diverse beslutsfattare om det Sommarpratet.

Därför att det för mig är helt obegripligt att vi alla, i våras, förväntades berömma LRF för att de lyckats övertyga vår regering om att livsmedel är en samhällsviktig tjänst. Hur är det möjligt att en enda levande människa ifrågasätter det? Behöver man diskutera det? Sen gick vår jordbruksminister ut och påpekade att detta endast gällde just nu. Inte sen, efter Corona.

Och då. Då gick luften ur mig. Den attityden vill jag inte umgås med. Så kanske, kanske är det här mitt sista Årets Eftersnack till er. Ni vet var jag finns och ni vet att jag brinner för att få bidra till ett konkurrenskraftigt svenskt lantbruk. Jag fortsätter med glädje att uppdatera prisdatabasen, beräkna Brödveteindexet, diverse foderblandningar och skräddarsydda informationsleveranser, grotta runt i gmo-fria premien och bevara kontakten med mitt internationella nätverk. Men resten av tiden, den lägger jag nu på solcellsprojekteringar och vårt ärvda växthus. Ett växthus som en gång i tiden försörjde en hel familj. Som påminner mig om kunskap och fantastisk utveckling. Ett växthus som byggdes innan de fick tillgång till el och rinnande vatten. Skörden, den rodde de in till fastlandet. Över Trälhavet.

Önskar er en God fortsättning på ett Decennium som började knackigt men har en fantastisk potential.
Agronomics/Katarina Gillblad


2019: Här & Nu – Det önskade jag mig i förra årets Eftersnack. Och det fick jag. Fast när jag önskade mig det tror jag inte att jag förstod hur lite tid man då får på sig att förbereda sig… Och när jag för ett par år sedan skrev att det varit ett år av ”Ytterligheter” så inser jag nu att det ju inte var någonting alls jämfört med i år, 2018. Och så inser jag plötsligt att inget av årets viktigaste projekt visste jag något om vid den här tidpunkten för ett år sedan. Ska man kanske vara lite försiktig med att önska sig Här & Nu?

Jag reste runt Halland med ett gäng estniska spannmålsodlare som sökte inspiration. Ekologiska odlare med mellan 1 400 och 4 000 hektar vardera. Sen åkte jag raka vägen till Serbien på svenska ambassadens bekostnad. Där är den genomsnittliga gårdsstorleken 5,4 hektar.

Jag satt på Näringsdepartementet i rundabordssamtal angående EU-direktivet ”Ojusta affärsmetoder gentemot lantbrukare”, angående hur den lagstiftningen ska formuleras i Sverige. Och sen åkte jag till Colombia på EU-kommissionens bekostnad. För att i stort sett diskutera exakt samma sak.

Så otroligt vitt skilda uppdrag men med en gemensam nämnare, uppdragsgivarnas syfte var i alla fallen att öka lantbrukarens andel av ”makten” i transaktionen mellan producenten och köparen av råvaror till livsmedel. Fast ”makten” är nog fel ordval. Kanske handlar det om att man i dagens samhälle insett att vissa strukturer måste förändras om vi vill försäkra oss om en fortsatt trygg livsmedelsförsörjning. Att producentledets motparter måste erbjuda en ökad affärsmässighet. Och den resan, den har jag ju alltid velat vara med på!!

Men hur får man något vettigt gjort när hela samhället ständigt försöker intyga oss om att vi inte har tid? Om vi ständigt påminner oss om att vi inte har tid så får vi ju inget gjort. Jag är hundra procent säker på att jag, delvis med glädje, minns perioder i livet då jag fick mycket, mycket mer gjort än idag. Och ändå kände mig som om jag hade tid med annat. Kan ”har inte tid” vara ett hjärnspöke som resulterar i att vi får mindre gjort?

Kanske kan jag testa. När jag nu, så här under årets sista timmar, inser att jag fick de ”Här & Nu” som jag önskade mig förra året. Så tänker jag att jag kanske ska ta tillfället i akt att inte önska oss alla ett Gott Nytt År utan ett Gott Nytt Decennium. Så att ”Här & Nu” får kompletteras med känslan, övertygelsen och hoppet om att vi alla har mer och ”Gott om Tid”. Inte så att vi slentrianmässigt kan fortsätta göra som vi alltid har gjort utan så att vi får energin och därmed glädjen att ta oss an alla viktiga problem. Tjohoooo :-)

Med en glad förhoppning om att vi ses på den resan. Idag skiner solen fån en klarblå himmel!!
Agronomics/Katarina Gillblad
Relaterade artiklar: EFTERSNACK
Agronomics Scandinavia AB, Skogshemsvägen 1, 181 90 Lidingö

© Utformningen av, och innehållet i, denna tjänst skyddas enligt upphovsrättslagen(SFS 1960:729)
Informationen är konfidentiell och skyddas enligt företagshemlighetslagen (SFS 1990:409)