Agronomics logo Affärsinformation för lantbruksföretagare
Du är inte inloggad.




Vad skriver vi om?
AGRONOMICS EFTERSNACK ETANOL EUROPA EXPORT/IMPORT FJÄDERFÄ FODER GRISAR KINA KONFERENS KYCKLING LIVSMEDEL MARKNAD MJÖLKPULVER NYTT PÅ AGRONOMICS NÖTKÖTT SOJA SPANNMÅL STATISTIK SUPPLY/DEMAND SVERIGE/FINLAND VETE
Mina råvaror Mina råvaror
Valutor

Årets Eftersnack 2018

2018-12-31
Tjohooo, ibland trillar önskningar in som brev på posten :-)
I förra årets Eftersnack skrev jag ”Jag håller alla tummar för att jag under 2017 lyckas landa”…. Och det gjorde jag, det har tidvis känts som rena crashlandningen. En känsla jag vet att jag, ett sådant här år, delar med många av er.
 
Min crashlandningskänsla kom främst med upptäckten att det fortfarande, år 2018, finns lantbrukande företag i Sverige som säljer råvaror utan att veta vad de får betalt, att de inte vet hur stor andel av sin leverans de kommer få betalt för, att de inte vet vem som är juridisk ägare av den andel de inte får betalt för, att de tidvis hotas med att inte få leverera i framtiden om de inte i dagsläget accepterar villkor som under inga förutsättningar kan uppfattas som affärsmässiga.

Jag tackade ja till ett halvtidsuppdrag som verksamhetsledare för Potatisodlarna och två veckor efter jag skrivit på hittade jag en rapport på Naturvårdverkets webbsida. I den stod det ”Potatisen är värst, färskpotatisen är rena Vilda Västern”. Enligt Jordbruksverket är årets Svenska potatisskörd ”till och med lägre än missväxtåren 1867 och 1899. Samt med lite kortare historik 2006, 2007 och 2015”. Trots det är den svenska prisökningen gentemot förra årets potatispris bara hälften så stor som tex den tyska.

När jag började skriva den här texten funderade jag ett tag på att planka min egen text från Eftersnacket år 2010, du hittar den här. Under hösten har många propagerat för höjda livsmedelspriser för att kunna kompensera lantbrukarna för den dåliga skörden. Vilket är helt naturligt och jag positiv till!! Under förutsättning att man inte tar i för kung och fosterland, höjer för att öka sin egen marginal men ”skyller på” lantbrukaren. Som den svenska konsumenten Äntligen! fått upp ögonen för!

Om priset på en enkilos limpa ökar med mer än 70 öre så hoppas jag att de är ärliga nog att förklara prisuppgångens delar. Det här diagrammet uppdateras dagligen på Agronomics webbsida. Det (och en förklaring till hur jag räknat) finns, utan krav på inloggning, i webbshopen. Som fortfarande är gratis därför att min tid inte räckt till…..


2019 – Du är så varmt välkommen! Jag ser fram emot ”Här & Nu”, ökad användning av existerande lösningar på problem som, ett litet steg i taget, bidrar till förbättringar i vårt samhälle. Jag ser fram emot positiva, förtroendeingivande samarbeten som gör att vi hinner mer tillsammans och spar tid genom att lära av varandras misstag. Jag ser fram emot den resa som har ett fossilfritt samhälle som mål, som ökar efterfrågan på sådant som kan produceras av markägare, som ökar efterfrågan på sådant som vi idag bara kastar bort och kallar soppor, avfall eller svinn. Massor av små steg bara för att det helt enkelt är smartare och för att det ger alla oss som håller på med det massor av energi och glädje.

Här & Nu! Om en månad tar mina visitkort slut. Då ska jag beställa nya. Tryckta på papper gjort av utsorterad potatis :-)

 
Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!
Agronomics/Katarina Gillblad
Relaterade artiklar: EFTERSNACK
Agronomics Scandinavia AB, Skogshemsvägen 1, 181 90 Lidingö

© Utformningen av, och innehållet i, denna tjänst skyddas enligt upphovsrättslagen(SFS 1960:729)
Informationen är konfidentiell och skyddas enligt företagshemlighetslagen (SFS 1990:409)