Agronomics logo Affärsinformation för lantbruksföretagare
Du är inte inloggad.
Vad skriver vi om?
AGRONOMICS EFTERSNACK ETANOL EUROPA EXPORT/IMPORT FJÄDERFÄ FODER GRISAR KINA KONFERENS KYCKLING LIVSMEDEL MARKNAD MJÖLKPULVER NYTT PÅ AGRONOMICS NÖTKÖTT SOJA SPANNMÅL STATISTIK SUPPLY/DEMAND SVERIGE/FINLAND VETE
Mina råvaror Mina råvaror
Valutor

Årets Eftersnack - 2016

2016-12-31
Ajajajajaj, lika bra att erkänna på en gång. Jag har kommit närmare men fortfarande inte bestämt mig. Förra året avslutade jag mitt Nyårsbrev med ” Att tillåta sig att parallellt med allt tråkigt som en nedläggning innebär få satsa all resterande tid på att lära nytt och fiska runt efter nytt har varit fantastiskt. Men det är inte lika roligt som att veta vad man vill och köra på det. Inför 2016 ser jag fram emot att få fatta beslut”…..
 
Jag får helt enkelt skylla på att jag blivit distraherad av så himla mycket spännande. Vad sägs tex om: En svamp som suger upp oljespill till sjöss – gjord av sockerbetor. Eller: Ett alternativ till konstläder – som inte görs av plast utan av slakterirester. Eller: Ett headset till mobilen – med halsmick som gör att du hörs hur mycket oljud du än befinner dig i och med ljudisolering som matchar hörselkåporna som majoriteten av Sveriges lantbrukare lever med. Eller: Den svenska avfallsimporten – är den den verkliga anledningen till att värmeverkens intresse för att elda med grot minskat? Eller: Kan jag bidra till att mängden rivningsmassor som transporteras genom våra städer minskar?
 
Kontraster & Ytterligheter; det är ord som på ett bra sätt beskriver mitt 2016. Här kommer ett par exempel: Jag åkte raka vägen från mitt livs första demoleringsmässa till Ölands skördefest. Därifrån åkte jag raka vägen till Italien för att spendera två dagar med ett par tusen spannmålshandlare. Jag åkte raka vägen från en heldag om den svenska avfallsimporten till en heldag med Nobeldialogen. Som i år hade temat ”Your plate – Our planet”. Och jag åkte raka vägen från Athen, där jag föreläste om spannmålsmarknadens utbuds-/efterfrågeprognoser, till Malung. För att dansa vals och polska i en vecka……

Jag har ofta tänkt att jag under Agronomics första femton år blev lite väl nischad, majoriteten av dygnets vakna timmar handlade om prisrisken i jordbrukets råvarumarknader. Förhoppningsvis visar det sig att vitsen med det här kontrastrika året inte bara var att ha kul utan också för att landa mig i en verksamhet med lite bredare fokus, en verksamhet med lite fler ben att stå på.

Oavsett vilka nya ben det blir kommer där finnas bra synergier med det ben jag redan med stor glädje står på, beräkningarna av Brödveteindexet, diverse foderblandningar och skräddarsydda informationsleveranser. Antigen kommer målgruppen vara densamma, världens viktigaste dvs de som producerar vår mat, eller så kommer syftet  vara detsamma, dvs bidra till bättre fungerande marknader.

Jag håller alla tummar för att jag under 2017 lyckas landa och önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Agronomics/Katarina Gillblad
Agronomics Scandinavia AB, Skogshemsvägen 1, 181 90 Lidingö

© Utformningen av, och innehållet i, denna tjänst skyddas enligt upphovsrättslagen(SFS 1960:729)
Informationen är konfidentiell och skyddas enligt företagshemlighetslagen (SFS 1990:409)