Det går inte att arrangera en konferens om efterfrågan på jordbrukets råvaror utan att lägga tid på Kina, det land som framförallt legat bakom de senaste tio årens globala konsumtionsökning. Vi har bjudit in Ola Wong, krönikör i Svenska Dagbladet och uppskattad talare, som under många år varit bosatt i Shanghai. Han kommer bland annat berätta om det kinesiska samhällets förändrade konsumtion och dela med sig av sina erfarenheter av landet.
Artikel av Hanna Fjällman
editor@agronomics.se
Att fokusera en hel konferens på efterfrågan av jordbrukets råvaror utan att lägga tid på Kina, världens i särklass största importör av jordbruksråvaror, känns absolut omöjligt. I takt med höjda medelinkomster, förändrade konsumtionsmönster, ökat köttätande och mjölkdrickande har det de senaste tio åren framförallt varit Kina som ligger bakom den globala konsumtionsökningen. Vi har bjudit in Ola Wong, svensk författare och journalist med kinesiska rötter som efter flera år i Kina, där han var bosatt i Shanghai, nu är tillbaka i Sverige. Ola är återkommande medarbetare i bland annat Svenska Dagbladet. Har mottagit flera priser och utmärkelser, bland annat Guldspaden 2011 för sin
granskning av Invest Sweden. Vid sidan av skrivandet är han en uppskattad föreläsare.
Varför Kina?
Vi tar sojabönor som exempel. Det är en viktig råvara för skandinaviska lantbrukare därför att den påverkar priset våra vegetabilieproducenter får för sin raps och priset våra animalieproducenter får betala för sitt proteinfoder. Kina är världens i särklass största konsument och importör av sojabönor och bönorna går dels in i den växande animaliekonsumtionen, dels in i livsmedelsindustrin där de förädlas och blir bland annat tofu. Kina har visserligen haft som målsättning att bli självförsörjande, men utvecklingen under det senaste decenniet visar att man tvärtom blivit alltmer beroende av importen.
Minskad självförsörjningsgrad
Säsongen 2004/05 uppgick den globala handeln med sojabönor till 64 miljoner ton, varav Kina importerade 40 procent eller 26 miljoner ton. Den kinesiska självförsörjningsgraden uppgick då till 36 procent. Säsongen 2013/14 beräknas Kina köpa in 66 procent av de sojabönor som handlas på en världsmarknad som ökat till 102 miljoner ton per år och deras självförsörjningsgrad har minskat till 13 procent.
De grå staplarna illustrerar den totala världshandeln med sojabönor per säsong. De gröna visar Kinas import och de vita Kinas konsumtion. De senaste tio åren har världshandeln med sojabönor ökat med drygt 40 miljoner ton och det är Kina som står för nästan hela ökningen.
Förändrad livsmedelskonsumtion påverkar globalt
Ola har personlig erfarenhet och kommer att kunna tala om det kinesiska samhällets förändrade livsmedelskonsumtion. Han är väl insatt i den landreform som planeras för att kunna öka den inhemska jordbruksproduktionen och vi ser med spänd förväntan fram emot att få höra om hans intryck efter besöket på en kinesisk mjölkgård med 12 000 kor.
– Kina är ett land som sedan landet startade sina ekonomiska reformer i rekordtakt bytt ut undernäring mot diabetes som största folkhälsoproblem. Kinesernas ökande konsumtion är den avgörande frågan för världens lantbruk, och det är också ett fantastiskt roligt och spännande ställe att bevaka.
Tidigare artiklar om konferensprogrammet:
Veckans Eftersnack – Inför konferensen: Det här får du inte missa!
Information om konferensen hittar du
här.