Agronomics logo Affärsinformation för lantbruksföretagare
Du är inte inloggad.




Vad skriver vi om?
AGRONOMICS EFTERSNACK ETANOL EUROPA EXPORT/IMPORT FJÄDERFÄ FODER GRISAR KINA KONFERENS KYCKLING LIVSMEDEL MARKNAD MJÖLKPULVER NYTT PÅ AGRONOMICS NÖTKÖTT SOJA SPANNMÅL STATISTIK SUPPLY/DEMAND SVERIGE/FINLAND VETE
Mina råvaror Mina råvaror
Valutor

Veckans Eftersnack – Inför konferensen: Det här får du inte missa!

2014-01-31
Agronomics internationella konferens den 13 mars närmar sig och vi kan inte låta bli att börja dela med oss av vad vi tänkt erbjuda. Denna vecka introducerar vi en av Europas riktiga tungviktare inom spannmålsanalys, vd:n för Stratégie Grains.      

Veckans Eftersnack av Katarina Gillblad och Madeleine Plyme Lindhé
 
När Agronomics internationella konferens återuppstår den 13 mars kommer Andrée Defois, vd för det ansedda franska analysföretaget Stratégie Grains, att vara en av huvudtalarna. Hon kommer att tala om hur behovet av spannmål till foder i världen fluktuerar, men även ge sin syn på vilka länder hon tror kommer att öka importen mest framöver. Hennes ämne knyter därmed an till flera aspekter av konferensens huvudtema, ”Konsumtionen i en föränderlig världsmarknad”.
                                                                                                    
Andrée Defois – En tungviktare inom spannmålsanalys
Andrée Defois har en agronom ekonomexamen från Institut National Agronomique i Paris, med speciell inriktning mot råvarumarknaderna. På tidigare poster i yrkeslivet har hon bland annat ansvarat för marknadsbevakningen på handelsföretaget Louis-Dreyfus-&-Cie i Paris. Hon är en av grundarna av Tallage, där hon i dag arbetar som vd och chefredaktör för Stratégie Grains. Dessutom är Andrée en fantastisk talare. Hon talar en tydlig och klar engelska, med lätt fransk accent. Det är lätt att bli inspirerad när man lyssnar på henne. Vi är absolut övertygade om att vi med hennes hjälp kan leverera ett konferensinnehåll som åhörarna kan omvandla till tryggare eller ökad lönsamhet i sina företag. Oavsett om de är animalieproducenter, spannmålsproducenter, sitter i handels-, kvarn-, foder-, slakt-, livsmedelsledet eller inom finanssektorn.
 
Varför valde vi ämnet?
God förståelse för efterfrågan är en grundförutsättning för att man som producent ska lyckas skapa tillräckligt stora intäkter. Oavsett vad man producerar! Som man ser i tabellen nedan används merparten av världens spannmålsproduktion till foder. Med andra ord är animalieproducenten spannmålsproducentens största kund, och utvecklingen på fodermarknaden därmed den största enskilda faktorn som har direkt ekonomisk inverkan på både animalieproducenten och spannmålsproducenten.
 
Miljoner ton
Världsproduktion
Till foder
Andel till foder
Vete
713
136
19%
Foderspannmål
1 259
732
58%
Majs
967
570
59%
 
 
 
Källa: USDA
Trendbrott förra säsongen
Säsongen 2012/13 skedde ett trendbrott. För första gången i modern tid konsumerade världen mindre spannmål än säsongen innan. De höga priserna resulterade i ransonering. På många platser runt om i världen valde man att slakta ut i stället för att bygga upp en garanterad förlust genom höga foderkostnader. Men både nationellt och globalt kostar det pengar att först lägga ner och sedan bygga upp en verksamhet som det finns behov av. Nu har spannmålspriserna fallit och prognoserna för säsongen 2013/14 visar att konsumtionen åter är på uppgång. Men vart är utvecklingen på väg? Kommer vi att få vänja oss vid snabba kast inte bara i priset och tillgången utan även i efterfrågan?

Tittar man på marsstaplarna i diagrammet nedan, som visar den sista prognosen för respektive säsongs spannmålskonsumtion i världen, ser man att den vita stapeln (som visar säsongen 2012/13) är lägre än den gröna (säsongen 2011/12). Världskonsumtionen 2012/13 var alltså lägre än säsongen innan. Är du inloggad hittar du våra kontinuerliga uppdateringar av det diagrammet under Råvarupriser /Statistik /Spannmålsbalans Världen.   

Den globala aspekten i all ära
Den lokala är också viktig. Rejne Erixon, Kalmar Lantmän, kommer att med Sveriges färskaste foderfabrik i bagaget prata om sina utmaningar när en krympande Svensk animalieproduktion skall erbjudas konkurrenskraftiga foderlösningar. Mer information om detta nästa vecka.

Ytterligare information om konferensen finns här

  
Relaterade artiklar: EFTERSNACK | EXPORT/IMPORT | FODER
Agronomics Scandinavia AB, Skogshemsvägen 1, 181 90 Lidingö

© Utformningen av, och innehållet i, denna tjänst skyddas enligt upphovsrättslagen(SFS 1960:729)
Informationen är konfidentiell och skyddas enligt företagshemlighetslagen (SFS 1990:409)