Hörningsholm 2002-11-19

Konferensen var en riktig höjdare tycker jag. Gerald Mason är alltid mycket intressant att lyssna på. Utbyggnad och förstärkning av mycket sker nu i Ukraina. Vi kan nog räkna med stark konkurrens därifrån i framtiden! Än värre kommer det att bli när Brasilien och Argentina får ordning på sin infrastrukturer i inlandet. Brasilien är såvitt jag förstår på gång.

Argentina kommer litet senare, när man fått ordning på ekonomin genom att vrida om armen på sin lilla plutokrati som genom sin allians med armén fram till nu har varit mycket starka. De är de enda som tjänat på pesons osunda bindning till dollarn. Det tog lång tid från det att man började tala om nationell kollaps till dess att man införde en valutareglering. Gissa för vilka det skapades tid att flytta ut sina dollaranknutna, starka pesos, innan bindningen upphörde och som inte drabbades av pesons kollaps! De rike har i stor omfattning flyttat sina förmögenheter till ”safe havens” utom landet. Detta är ur arméns synvinkel ett tydligt tecken på bristande lojalitet med nationen och föga uppskattat. Alliansen knakar sålunda i fogarna. Det skall bli intressant att se vad som kommer upp ur ruinerna av denna en gång så starka ekonomi.

Richard Rolink hade mycket intressanta saker att säga om våra möjligheter med sigillodling eller på annat sätt certifierad spannmål. Det finns möjligheter i en värld av konkurrens. Att ge en bulkvara en specifik identitet i form av kvalitativa och kontrollerbara egenskaper är en metod som används i andra branscher. Sandviken Steel är ett framgångsrikt exempel. Vilket specialstålverk som helst borde kunna kopiera deras olika stålkvaliteter, men varumärket är för starkt. Om man försvarar Swedish Seal på rätt sätt, borde detta vara möjligt för svenskt jordbruk. Det betyder krig mot var och en som olovandes använder ordet ”seal”, ”siegel” etc som beteckning på sin spannmål. Renommésnyltning skall kosta. Jag hoppas att LRF kan driva varumärkesfrågorna med kraft och list.

Jag läser gärna ett referat av Lars Hermanssons kloka ord om önskvärda vetekvaliteter för foderändamål.

Kvällen i Farbror Elofs Kök var en höjdare. Speciellt gott med rödkål, som inte är sötsliskig utan syrlig och aromatisk av rödvin. Gott, gottigott gott!! Första gången jag har ätit gourmetmiddag på en loppmarknad.

Ni på Agronomics är värda allt beröm för arrangemanget!

Stort tack!

Carl Bonde/Hörningsholm